Julian Assange je po rokoch na slobode (2024)

Alena Krempaská píše oposledním vývoji vsoudním případu zakladatele WikiLeaks Juliana Assange, který proběhl vpondělí vLondýně. Článek jsme doplnili ostředeční vývoj, který situaci poněkud mění…

Sudkyňa britského súdu Vanessa Baraitser vpondelok hneď poNovom roku rozhodla, že Julian Assange, zakladateľ portálu WikiLeaks, nebude vydaný do USA.

Samotný súd, respektíve posledných desať rokov Assangeovho života, boli snáď napínavejše ako holywoodsky film. Assange sa zviditeľnil ako mimoriadne odvážny akonzekventný novinár vširšom slova zmysle, ako zakladateľ ašéfredaktor investigatívneho portálu snázvom WikiLeaks. Na tomto mieste publikoval rôzne dokumenty, ktoré ich tvorcovia nechceli, aby sa kedy dostali na verejnosť. WikiLeaks je teda portálom pre tzv.whistleblowerov, oznamovateľov protispoločenskej činnosti, ktorí riskujú kariéru ačastokrát aj slobodu za to, že zverejnia informácie, ktoré síce formálne podliehajú utajeniu, ale ich obsah je natoľko dôležitý, že prevažuje záujem verejnosti, aby sa otom dozvedela.

Na WikiLeaks tak boli zverejnené dôkazy ozločinoch proti ľudskosti avojnových zločinoch americkej armády vIraku. Mnohí si vybavia video, na ktorom sa žoviálne zhovárajú americkí vojaci vbojovom vrtuľníku, sledujú skupinu mužov na ulici avistý moment ponich začnú strieľať, napriek tomu, že sú zjavne neozbrojení anepredstavujú nebezpečenstvo. Následne postrieľajú aj sanitárov. Video ako aj dokumenty oďalších tisíckach civilných obetí, ktoré USA vIraku nepriznali, zaslala Assangeovi do WikiLeaks vojačka Chelsea Manning.

Okrem tzv.irackých logov sme sa vďaka WikiLeaks dozvedeli oRuskom platených farmách trollov, ktorí na sociálnych sieťach vedú hybridné vojny, mohli sme si prečítať otom, ako vláda USA zasahuje do diania viných krajinách prostredníctvom svojich ambasád. Zo zverejnených depeší zbratislavskej ambasády napríklad vieme, že ambasáda fungovala ako lobbying pre megakorporáciu Monstano alebo že aktívne ovplyvňovala verejnú mienku, aby sa priklonila kútoku na Irak. Ďalej sa na portáli nachádzajú stovky dokumentov dokazujúce ďalšie zločiny akorupciu viacerých vlád, armády alebo korporácií.

Od publikovania dôkazov ovojnových zločinoch vIraku proti Assangeovi začal hon na bosorku. Nie na tých, ktorí sú vdokumentácii spomínaní aktorí by sa mali spovedať za svoje zločiny, ale na toho, ktorý tieto zločiny zverejnil. Assange sa zdobrých dôvodov snažil uniknúť vydaniu do USA, pretože bolo jasné, že doživotie bude najmiernejší trest, ktorý by mu USA uvalili aospravodlivom súde by mohol iba snívať. Podarilo sa mu získať azyl vEkvádore, ale nestihol odcestovať aostal uzatvorený vpriestoroch ekvádorskej ambasády na sedem rokov, obliehaný londýnskou políciou.

Za tú dobu bol terčom nechutnej antikampane, obvinený ztoho, že je vraj ruský špión, že WikiLeaks zverejňovala aj mená ľudí vtajných operáciách aohrozila tak agentov vutajení, že sa dopustil znásilnenia vo Švédsku, dokonca také báchorky oňom kolovali, že sa vsvojom provizórnom bývaní vmiestnosti na ambasáde nevenuje osobnej hygiene. Všetky tieto obvinenia boli jedno podruhom vyvrátené. Švédsko proti nemu zastavilo všetky konania ako neopodstatnené, USA do dnešného dňa nedokázali nájsť identitu ani jediného človeka, ktorý by bol býval ohrozený alebo nebodaj zabitý kvôli tomu, že bol vo WikiLeaks odhalený, ba čoviac, nedávno unikla nahrávka, zktorej je jasné, že WikiLeaks citlivo odstraňovali osobné údaje, aby nikoho neohrozili. Žiadna ruská stopa sa nenašla, naopak, portál publikoval aj dokumenty proti ruskej vláde.

VEkvádore sa ale počase zmenila vláda, ktorá si chcela zlepšiť vzťahy zUSA, Assangeovi tak odňali azyl, čoje vtakomto prípade podľa medzinárodného práva nemožné. Azyl nemožno odňať človeku, ktorý tým pádom riskuje, že by sa dostal pod sféru vplyvu režimu, ktorý ho prenasleduje, čosa samozrejme udialo hneď vmoment odňatia azylu – do ambasády napochodovali policajti aAssangea odviedli do väzenia. Všetko ostatné je hanbou britského súdnictva, ktoré sa kAssangeovi správalo ako knajhoršiemu teroristovi. Bol zavretý vnajprísnejšie stráženej base pre vrahov, nebol prepustený ani zo zdravotných dôvodov, keď mu kolabovalo zdravie, ani keď hrozila nákaza covidom. Rok si odsedel za to, že sa roku pána pred siedmymi rokmi nezúčastnil súdneho pojednávania kvydaniu do Švédska, ktorého sa nemohol zúčastniť, pretože sa už musel skrývať pred vydaním doUSA. Sudkyňu neobmäkčil, dala mu najtvrdší trest, musel si odsedieť jeden celý rok. Potom už len čakal na rozhodnutie, čibude vydaný, pričom knemu nesmeli takmer ani právnici.

Američania ho chcú exemplárne súdiť ako špióna, čovyzradil tajné informácie. Čo viac je dôkazom ich vlastnej viny, ak nie prenasledovanie toho, čosprávy vyniesol? Kumulatívne by mu hrozilo 175 rokov väzenia, prípadne trest smrti.

Vpondelok 4.januára sudkyňa vyslovila verdikt, ktorý by podľa vývoja prípadu ani celého pojednávania nikto neočakával. Je pravdou, že za Assangea sa postavili mnohé osobnosti verejného života, politici, umelci, europoslanci aeuroposlankyne, novinári, vedci aj lekári. Jeho súd považovali za frašku ľudskoprávne organizácie aza nebezpečný precedens voči slobode médií aj New York Times čiGuardian. Sudkyňa sa však siahodlho aobšírne priklonila knázoru USA, že nejde oslobodu slova, že Assange nebude chránený ako politický väzeň, lebo sa ho to nemá týkať, že USA mu určite zabezpečia spravodlivý súd atak podobne.

Na záver ale dodala, že americké väznice sú tak notoricky zlé anebezpečné, že nemôžu zabezpečiť, že Assange tam nespácha samovraždu atým pádom ho do USA nevydá. Je to svojim spôsobom zbabelá argumentácia, nie pre to, že riziko samovraždy by nebolo reálne, ale preto, že tento súd vôbec nemal prebiehať aargumenty protistrany boli smiešne. Vkaždom prípade je to ale vynikajúca správa pre Assangea, ktorý už vstredu bude môcť zväzenia vyjsť na kauciu. USA sa síce proti rozhodnutiu odvolajú aešte budú pokračovať právne ťahanice, na tie si už však Assange počká ako slobodný človek so svojou rodinou.

Ostáva ešte samozrejme odolať aj ďalším pokusom aodvolaniam, ale potomto rozsudku to už USA budú mať oveľa ťažšie. Je to dobrý začiatok tohto roka avtomto trende by sme mali pokračovať. Napríklad tým, že pred súd postavíme strojcov vojnových zločinov popísaných vo WikiLeaks, ako Georga Busha mladšieho, Dicka Cheneyho čiDonalda Rumsfelda, architektov irackej vojny amnohých ďalších, oktorých vine na rozdiel od Assangea máme plno reálnych dôkazov.

Edit (6.1.2021: Vstredajšom konaní nakoniec sudkyňa Baraitser Asssangeovi odchod zväzenia na kauciu nepriznala. Napriek argumentom právnika, že od marca 2020 nebol vkonakte srodinou kvôli covidu anebude ani naďalej anapriek faktu, že na kauciu boli prepustení ana ďalšie rozsudky čakali sGPS trekovaním páchatelia obvinení zterorizmu. Sudkyňa tvrdí, že Assange má dobrý dôvod pred ďalším konaním ujsť aUSA má právo odvolať sa voči jej verdiktu. Dlhá vojna onormálny život pre Assangea tak pokračuje apomstou bude, že si ďalej posedí na samotke vo väzení.

Ilustrační foto: Autor – Elekhh, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=12276216
Julian Assange je po rokoch na slobode (2024)

References

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Pres. Lawanda Wiegand

Last Updated:

Views: 5887

Rating: 4 / 5 (51 voted)

Reviews: 90% of readers found this page helpful

Author information

Name: Pres. Lawanda Wiegand

Birthday: 1993-01-10

Address: Suite 391 6963 Ullrich Shore, Bellefort, WI 01350-7893

Phone: +6806610432415

Job: Dynamic Manufacturing Assistant

Hobby: amateur radio, Taekwondo, Wood carving, Parkour, Skateboarding, Running, Rafting

Introduction: My name is Pres. Lawanda Wiegand, I am a inquisitive, helpful, glamorous, cheerful, open, clever, innocent person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.