Audio - Wordt Zwolle ook een Blue Zone, net zoals het Italiaanse Sardinië en het Griekse Ikaria? - RTV Focus (2024)

Zwolle – Oude oma’s die op 95-jarige leeftijd nog vrolijk en kwiek in hun eigen tuintje staan te schoffelen. Dat zie je op Sardinië in Italië, maar ook op het Griekse Ikaria en nog wat plekken in de wereld. Het zijn zogenaamde Blue Zones. Plekken waar ze heel gezond eten, veel vis waarschijnlijk, maar waar ze ook weinig stress hebben.

Gewoon omdat de mensen in deze gebieden als gemeenschap met elkaar leven, elkaar helpen en niemand er eenzaam is. Dat moet ook in Zwolle kunnen en op andere plekken in Nederland, dachten de organisatoren van het Blue Zone Festival. En daarom organiseerden ze dit festival deze donderdag in de Nieuwe Buitensociëteit. Bedoeld voor professionals in de zorg, bij de woningcorporaties en ook bij de lokale overheden.

Op het Blue Zone Festival in Zwolle werd duidelijk dat de stad ambitieus werkt aan een toekomst waarin bewoners gezonder en gelukkiger oud kunnen worden. Maar wat is een Blue Zone precies, en hoe kan Zwolle deze status bereiken?

Wat is een Blue Zone?

Een Blue Zone is een gebied waar mensen beduidend langer en gezonder leven. Wereldwijd zijn er vijf van zulke zones: Sardinië (Italië), Okinawa (Japan), Nicoya (Costa Rica), Ikaria (Griekenland) en Loma Linda (Californië, VS). Mensen worden in deze regio’s niet alleen ouder, waar zijn op oude leeftijd ook veel gezonder en vitaler. Dat zou komen door gezonde voeding, het regelmatig bewegen, sterke sociale contacten en het hebben van een doel in het leven.

Het gaat over sociale interactie, gezond eten, bewegen, een levensdoel hebben en goed wonen.Alex Sievers

Interview met Alex Sievers over Blue Zones en de mogelijkheden voor de leefomgeving

Alex Sievers, een expert op het gebied van stadsontwikkeling en een van de sprekers op het festival, weet wat de kernelementen van een Blue Zone zijn: “Het gaat over sociale interactie, gezond eten, bewegen, een levensdoel hebben en goed wonen.” Hij legt uit dat dit niet alleen bijdraagt aan een langer leven, maar ook aan een hogere kwaliteit van leven. “In Blue Zones kennen mensen elkaar echt, hebben ze een hechte gemeenschap en ondersteunen ze elkaar, wat essentieel is voor zowel lichamelijke als geestelijke gezondheid.”

Zwolle op weg naar een Blue Zone

Wethouder Dorrit de Jong, verantwoordelijk voor zorg, wonen en ouderen in Zwolle, ziet een toekomst waarin Zwolle een Blue Zone wordt. “We willen een stad zijn waar mensen goed oud kunnen worden en een gezond, gelukkig leven kunnen leiden,” zegt De Jong. Om dit te bereiken, zet de gemeente in op een gezonde leefomgeving. Dit betekent niet alleen een aantrekkelijke openbare ruimte met veel groen, maar ook het bevorderen van sociale interactie en gemeenschapszin.

Interview met wethouder Dorrit de Jong van Zorg, Wonen en Ouderen over een gezonde leefomgeving en communities

Initiatieven in Zwolle

Zwolle werkt aan verschillende initiatieven om de Blue Zone principes in de stad te integreren. Al is dit niet direct als Blue Zone beleid bepaald maar al ingebakken in bestaand beleid. Een belangrijk aspect is de ontwikkeling van nieuwe woonvormen, zoals de zogenaamde Knarrenhofjes voor ouderen en communities voor jongeren. “We hebben al mooie projecten zoals Community 4.2, waar jongeren met een psychische hulpvraag samenwonen met studenten,” vertelt De Jong over een woonvorm op het Talentplein in het centrum van Zwolle. Deze woonvormen bevorderen sociale contacten en ondersteuning onder bewoners, wat bijdraagt aan hun welzijn.

Daarnaast wordt er veel aandacht besteed aan de inrichting van de openbare ruimte. “Een omgeving die uitnodigt om naar buiten te gaan, te fietsen en te wandelen, draagt bij aan een gezondere leefstijl,” gaat De Jong verder. Ook wordt er geïnvesteerd in schone lucht en groenvoorzieningen voor een gezonde leefomgeving.

Straks moet één op de vier mensen in de zorg werken. Dat is eigenlijk niet te doen. Dus we willen ook voor de samenleving dat mensen toch iets meer elkaar helpen. En eigenlijk gewoon naar elkaar omkijken. Dorrit de Jong, wethouder Zorg, Wonen en Ouderen

Uitdaging in de zorg

Dat die gezonde leefomgeving zo belangrijk komt nog eens extra doordat er steeds meer senioren en ouderen komen en steeds minder jongeren. Door deze vergrijzing neemt de druk op de gezondheidszorg toe. Maar liefst één op de vier Nederlandser moet straks in de zorg werken. Dat is een groot probleem omdat er nu al te weinig arbeidskrachten zijn. “We moeten ervoor zorgen dat mensen meer voor elkaar gaan zorgen en omkijken naar elkaar, zodat de zorgvraag vermindert,” aldus De Jong. “Maar als het echt nodig is, dan zorgen we natuurlijk dat de zorg er is. Maar daar moeten we wel zuinig op zijn.

Op de vraag of de stappen in Zwolle snel genoeg gaan, zegt De Jong: “Ik denk dat we in Zwolle al behoorlijke stappen gaan zetten. Maar ik zou geen wethouder zijn als ik niet ongeduldig was. Dus het kan altijd sneller.”

Audio - Wordt Zwolle ook een Blue Zone, net zoals het Italiaanse Sardinië en het Griekse Ikaria? - RTV Focus (2024)

References

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Delena Feil

Last Updated:

Views: 6031

Rating: 4.4 / 5 (65 voted)

Reviews: 80% of readers found this page helpful

Author information

Name: Delena Feil

Birthday: 1998-08-29

Address: 747 Lubowitz Run, Sidmouth, HI 90646-5543

Phone: +99513241752844

Job: Design Supervisor

Hobby: Digital arts, Lacemaking, Air sports, Running, Scouting, Shooting, Puzzles

Introduction: My name is Delena Feil, I am a clean, splendid, calm, fancy, jolly, bright, faithful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.