8 verrassende manieren om five spice (vijfkruidenpoeder) te gebruiken (2024)

Nancy van Batenburg Inspiratie 7 mei 2021,

Leestijd: 4 minuten

8 verrassende manieren om five spice (vijfkruidenpoeder) te gebruiken (2)

Five spice (ook wel bekend als Chinees vijfkruidenpoeder) is een veelgebruikt specerijenmengsel. Szechuanpeper, venkelzaad, steranijs, kaneel en kruidnagel maken het een verslavende en verrassend veelzijdige mix. Niet alleen lekker op geroosterde eend dus (zoals bij pekingeend), maar in nog véél meer. Van hartig tot zoet.

Chinees vijfkruidenpoeder

Als je weleens pekingeend hebt gegeten, heb je ook five spice gegeten. Dit Chinese specerijenmengsel bestaat uit steranijs, szechuanpeper, kaneel, venkel en kruidnagel. Niet alleen wordt het in de Aziatische keuken veel gebruikt voor het inwrijven van vlees, gevogelte en vis, het is bijvoorbeeld ook één van de ingrediënten voor hoisinsaus; die lekkere saus bij je pannenkoekjes met pekingeend.

Op Culy.nl vind je veel recepten waarin we five spice gebruiken: knapperige wonton-taco’s met pekingeend en hoisin tot aan spicy Aziatische salade met eend en crunchy veggies bijvoorbeeld. Maar ook buikspek in bier op Chinese wijze, frisse rice paper rolls met kip en watermeloen en snelle Chinese pannenkoekjes met lente-ui en dipsaus.

8 verrassende manieren om five spice (vijfkruidenpoeder) te gebruiken (3)

8 verrassende manieren om five spice te gebruiken

Toch zijn er nog veel meer – verrassende – manieren om five spice te gebruiken. Wij geven je inspiratie:

Alles over shichimi togarashi: Japans zevenkruidenpoeder

In een co*cktail

Restaurant Dum Dum Palace in Amsterdam (dat er helaas niet meer is) maakt er ooit een co*cktail mee. Wat er precies in hun Dum Dum 5 Spice Whiskey Sour New York ging, hielden ze geheim.

Wij weten wel dat in een traditionele New York Whiskey Sour rode wijn, suikersiroop, whiskey, citroensap en eiwit gaat. Met in dit geval dus ook zeker een snuf Chinees vijfkruidenpoeder dus. En we vonden online ook een te gek recept voor een five spice Old Fashioned.

Instagram wordt niet geladen omdat je geen toestemming hebt gegeven. Klik hier om het aan te passen.
Wel toestemming gegeven maar niet getoond, herlaad de pagina.

In een ijsje

Voor een spannende mix van zoet en hartig, combineer je five spice met roomijs. Dit recept is ideaal: je hebt er namelijk geen ijsmachine voor nodig. Je combineert alle ingrediënten, giet ze in een cakeblik en zet ‘m acht uur in de vriezer.

De enige uitdaging is het anijsextract vinden dat in dit recept wordt gebruikt. Kun je ‘t niet vinden? Laat het dan weg of ga voor een quick fix: roer 2 theelepels van het kruidenpoeder door een beker met iets zacht geworden roomijs van goede kwaliteit. Schep op een ijshoorntje en geniet.

Door de spruitjes

Sommige mensen halen er hun neus voor op, anderen vinden het een culinaire held: de good old spruit. Wat je er ook van vindt: met dit recept blijf je vér bij de ouderwetse spruitjeslucht vandaan.

Je roostert de kleine kooltjes in de oven met pinda’s, vijfkruidenpoeder, zout en olijfolie. Na zo’n 27 minuten bakken, haal je ze door de hoisinsaus en besprenkel je ze met gedroogde chili (optioneel), bosui en wat koriander (ook optioneel). Is het al winter?

Door je granola

Wie weleens zelf granola bakt, doet daar meestal een grote lepel kaneel doorheen. Want juist dat maakt ‘m zo lekker. Vervang die lepel eens door vijfkruidenpoeder voor een twist. Daarin zit ook kaneel, maar de steranijs, szechuanpeper, venkel en kruidnagel maken er iets heel bijzonders van. Een beetje à la speculaaskruiden, maar dan net even anders en met nog meer pit.

Door homemade koekjes

Als je het door je granola kunt doen, kun je er ook koekjes mee bakken. De Chinese kruiden geven een te gekke twist aan bijvoorbeeld kletskoppen, madeleines én – als je ze zelf durft te maken – stroopwafels.

En weet je dat het stiekem ook heel lekker is door carrot cake?

8 verrassende manieren om five spice (vijfkruidenpoeder) te gebruiken (4)

Op je bacon

Billionaire’s bacon is de benaming voor plakjes bacon die met bruine suiker, zwarte peper, gedroogde chili en cayennepeper worden gebakken. Dat geeft de bacon een jasje van een soort spicy karamel.

Restaurant Sweet Maple in San Francisco bedacht dit bijgerecht; vele anderen gingen ermee aan de haal. Nóg lekkerder maak je ‘m met five spice en sojasaus, zoals in dit recept. Wow. Serveer ze bij je pancakes of verkruimel over een bolletje vanille-roomijs.

In een dessert

Chef Jonnie Boer (die zelf een lekker five spice kruidenmengsel heeft uitgebracht) geeft op zijn website een recept voor een heel bijzonder dessert. Een syllabub van sinaasappel, rabarber en five spice. Een takje dragon maakt het af. Dit wil je proeven!

Door je nootjes

Heb je weleens zelf nootjes geroosterd? Een dikke vette aanrader. Heerlijk om ze even te roosteren in de oven met een mix van je favoriete kruiden en ze dan op te eten als ze nog warm zijn…

En natuurlijk kun je daar heel goed vijfkruidenpoeder voor gebruiken. Cashewnoten worden er zalig van, pecannoten net zo.

8 verrassende manieren om five spice (vijfkruidenpoeder) te gebruiken (5)

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Vorige

Volgende

8 verrassende manieren om five spice (vijfkruidenpoeder) te gebruiken (2024)

References

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Mrs. Angelic Larkin

Last Updated:

Views: 6304

Rating: 4.7 / 5 (67 voted)

Reviews: 82% of readers found this page helpful

Author information

Name: Mrs. Angelic Larkin

Birthday: 1992-06-28

Address: Apt. 413 8275 Mueller Overpass, South Magnolia, IA 99527-6023

Phone: +6824704719725

Job: District Real-Estate Facilitator

Hobby: Letterboxing, Vacation, Poi, Homebrewing, Mountain biking, Slacklining, Cabaret

Introduction: My name is Mrs. Angelic Larkin, I am a cute, charming, funny, determined, inexpensive, joyous, cheerful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.